top of page

QR kodu

QR kodu (İngilizce: Quick Response) veya karekod, makinelerle okutulabilen bir matris barkod (iki boyutlu barkod) türüdür. 1994 yılında geliştiren Japon Denso firmasına patentlidir. Kod genellikle kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşur. Otomotiv sanayiinde kullanılması amacıyla geliştirilen QR Kodu Japonya ve Güney Kore'de oldukça yaygın kullanılmaktadır. Günümüzde dijital kameralı mobil telefonlarının etkisiyle QR Kodu kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı internet adresine, e-posta adresine, telefon numarasına, iletişim bilgilerine, SMS veya MMS'ye veya coğrafi konum bilgisine yönlendirebilir.[2] Piyasada birçok QR Kodu oluşturucusu ve okuyucusu vardır.

  • Nümerik en fazla 7.090 karakter.

  • Alfanümerik en fazla 4.291 karakter.

  • İkilik sistem (8 Bit) olarak en fazla 2.953 Byte.

kırmızıkart.jpg
mavi kart.jpg

Ülkemizde, Qr kodların hayatımıza girişi çok eski değildir. Telefonlarımızın artık akıllı telefon modellerine dönmesiyle  kullanımı günden güne artmıştır.. Modellerin kendi menülerinde ve indirilebilir uygulamalarda bir çok QR kod okuyucu bulunmaktadır. 
İlk zamanlar çoğunlukla ilaç kutularının üzerinde  kullanılmıştır. ilerleyen zamanlarda uçak biletleri, şehir içi taşımacılık, kişisel kartvizitlerde kullanmaya başladık. Gün geçtikce kullanım alanlarını bireysel olarak arttırıla bilirliğinden dolayı neredeyse her alanda kullanmaya başladık. Reklam panoları, haber programları, davetiyelerde ve en son pandemi ile beraber HES kodu ile hayatımıza tamamen giriş yapmıştır. 

Bizde sizin için araçınıza ait, iç bilgileri değiştirilebilir QR kodlu kartvizit tasaramımızla hayatınıza bir kolaylık daha getiriyoruz. 

bottom of page